Farkas Ádám - interjú

Új bemutatóra készül az EXIT GENERÁCIÓ a 6SZÍN-ben.

A társulat egyik alapítótagja, Farkas Ádám állítja színpadra Hárs Anna Madártávlat című darabját, mely a családon belüli lelki abúzus korántsem ritka jelenségére szeretné felhívni a figyelmet. A társulat gőzerővel készül az október 9-i bemutatóra, az előadás elfoglalt rendezőjét pedig arra kértük, fejezze be mondatainkat. 

Az EXIT GENERÁCIÓ-t azért hoztuk létre Dénes Viktorral…
… mert saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy olyan világban élünk, ahol fontos és alapvető emberi, morális, társadalmi kérdésekre nem érkeznek megnyugtató válaszok, ahol ezek a problémák sok esetben a szőnyeg alá vannak söpörve. Ettől van egyfajta elbizonytalanodás, szorongás és feszültség az emberekben. Az EXIT egyik fő mozgatórugója a kiútkeresés. Mi a magunk eszközeivel, azaz a színház nyelvén, próbáljuk ezekre felhívni a figyelmet és ha megoldást nem is, de valamiféle iránymutatást adni.

A társulat megalakulása óta az életem….
… nagyon sűrű. Egy hónap alatt négy premiert tartunk. A Radnóti Tesla Laborban a Feljegyzések az egérlyukbólt, az RS9 Színházban a SEB-et, a 6SZÍN-ben a Scapin furfangjait már bemutattuk, és szintén a 6SZÍN-ben készülünk bemutatni a Madártávlatot. Ezek a munkák túlnyomó részt a karanténban születtek. Nagyon gyorsan peregnek a napjaim, és mindig csak a következő feladatig látok. Ez most semmiképpen nem az összegzés ideje.

A Madártávlat előadást azért tartom fontosnak…
… mert a családon belüli erőszak húsbavágó probléma. Itthon szinte nincs olyan nap, hogy ne kerülne valamelyik lap címoldalára egy ilyen hír. És ezek csak azok, amik nyilvánosságot kapnak! De hány olyan eset van, amiről nem tudunk, mert az áldozatok vagy nem mernek megszólalni vagy talán nem is tudják, hogy egy bántalmazó kapcsolatban élnek. Mindez borzasztóan foglalkoztat engem, ezért arra kértem Hárs Annát, hogy írjunk ebből a témából egy darabot. Sokat ötleteltünk, és végül arra jutottunk, hogy ne a fizikai erőszakról beszéljünk, mert arról jóval több szó esik, hanem a verbális abúzusról. Itt a lényeges probléma az, hogy feltehetően az áldozatokban és az elkövetőkben is reflektálatlanul maradnak a dolog. Gyakran generációról generációra öröklődik ez a minta, ráadásul úgy, hogy igazából senki nem tudja, mi történik. Azt gondolom, fontos, hogy erre felhívjuk a figyelmet.

A produkcióban az alkotótársaim ….
… nagyszerűek. A szereplők Nagy Katica, Kerekes Éva, Terhes Sándor, Martinkovics Máté, Márfi Márk és Takátsy Péter remek színészek. További alkotótársaim Hárs Anna, Zöldy Z. Gergő, Szemenyei János, Markó Zsolt és Hajdufi Péter. Sokakkal már dolgoztam együtt, van akivel ez a munka az első találkozásunk. Mindent összevetve nagyon jól működő csapatot sikerült elhívni erre a munkára. Köszönöm nekik a bizalmat.

Nagyon boldog lennék, ha az előadás után a nézők ….
… elgondolkoznának azon, vajon a környezetükben nem tapasztaltak-e hasonlót vagy esetleg rájönnének, ha maguk is elszenvedői, vagy elkövetői ezeknek a dolgoknak.

A társulat következő projekteje …
… egy Christoipher Marlowe életéről szóló előadás lesz, melyben valóság és képzelet egyszerre lesz jelen. Marlowe személyét sok legenda lengi örül. Ezek közül néhányat beleszövünk a történetbe a történelmi tények mellett. Az előadásban bepillantunk a korabeli színházi életbe. Lesznek jelenetek az író darabjaiból, de feltűnik majd Tomas Kyd és Shakespeare is. Az egyik legenda, ami köztudott Marloweval kapcsolatban az az, hogy a korona szolgálatában állt, így a központi motivációm bemutatni, hogy hogyan hat egymásra a kis hierarchikus rendszer, a színház, a nagy hierarchikus rendszerrel, ami a királyság.

Vágyaim szerint az EXIT GENERÁCIÓ ….
Nehéz manapság jóslatokba bocsátkozni. Inkább azt mondom, amit remélek: remélem, hogy egy kiegyensúlyozottan működő színházi formációvá válunk hamarosan. Legalább évi három bemutatóval, tíz év múlva pedig már alkotó csapattá, közösséggé érve, komoly történelmünk lesz, mely markáns arculattal jelenik meg a magyar színházi palettán.


coverfotó: Szkárossy Zsuzsa

 

Előző

Újra a 6SZÍN színpadán a S.Ö.R. és a G.Ö.R.CS

Több, mint 2 évtized, több, mint 600 előadás, 12 Jászai-díj jelölés, 43 orvosi beavatkozás (1 sikeres), 17 jegyszedő nyugdíjazás, 2 színházbezárás és 1 pandémia után újra színpadon a S.Ö.R. a 6SZÍN-ben. Kálloy Molnár Péter, Gáspár András és Kálid Artúr ráadásul duplázik a hónapban, másik ikonikus előadásuk, a G.Ö.R.CS is látható lesz.

Következő

Blaskó Borbála - interjú

Blaskó Borbála a Tánccipővel a világ körül programsorozat kitalálója és házigazdája. A táncpedagógus, rendező olyan táncdélutánt álmodott meg, ahol korosztálytól függetlenül mindenki érdekes, izgalmas élményekben részesülhet zene, játék, dal és tánchagyományaink segítségével. Az élő zene varázsa mellett hangszerbemutató, sőt kevésbé ismert népi hangszerek kipróbálása is része a délutáni együttlétnek.