Blaskó Borbála - interjú

Blaskó Borbála a Tánccipővel a világ körül programsorozat kitalálója és házigazdája. A táncpedagógus, rendező olyan táncdélutánt álmodott meg, ahol korosztálytól függetlenül mindenki érdekes, izgalmas élményekben részesülhet zene, játék, dal és tánchagyományaink segítségével. Az élő zene varázsa mellett hangszerbemutató, sőt kevésbé ismert népi hangszerek kipróbálása is része a délutáni együttlétnek.

Milyen programokra számíthatnak a szülők és a gyerekek a Tánccipővel a világ körül rendezvényeken a 6SZÍNben?
A Tánccipővel a világ körül programsorozat egy táncnépszerűsítő rendezvény. Havi rendszerességgel kerül megrendezésre, minden hónap első szombatján, különböző táncstílusokat felvonultatva. Az első alkalom a néptánccal indul. Itt nem csak magával a néptánc lépésanyagával és jellemzőivel találkozhatnak az érdeklődők, hanem különleges népi hangszerek megszólaltatásában is közreműködhetnek, kipróbálhatják őket, megismerhetik működésüket, hangzásukat, és autentikus, élő zenei kísérettel rophatják a különböző tájegységek tradicionális népi táncait. A következőkben bepillantást nyerhetnek a kortárs-modern technikai elemek elegyébe, valamint ízelítőként hip-hop és társastánc eseményen is részt vehetnek, ami kinek kedvcsináló lehet, kinek pedig további ismereteket, élményeket nyújthat a nagyobb elmélyülés felé.

Milyen szempontok szerint választottad ki a programokat?
A fő szempontom az volt, hogy az egyes alkalmak széles spektrumon mozogjanak és minél gazdagabb betekintést adjak  a tánc különböző válfajairól. Legyen lágyabb stílus és legyen határozottabb, feszes tartást igénylő műfaj is. Valamint olyan is, ahol a hangulat a tetőfokra hághat. De mindenképpen endorfintermelő hatása legyen és ne a kényszer, egy feladatként értékelt kötelesség gyanánt funkcionáljon. Legyen „csak” örömforrás! Közben pedig fel tudjon sejleni benne az elhivatottság és a fegyelmezettség, a koncentráció és az ambíció, a mozdulatok kifinomult, kidolgozott dinamikája is.

Miért fontos, hogy legyenek ilyen táncház foglalkozások?
Ez a táncház foglalkozás azt gondolom, nem a hagyományos értelemben vett táncház foglalkozás lesz. Abban mindenképp különbözik a megszokottól, hogy egyrészt szélesebb közönséghez szól és nem differenciál korosztályonként, másrészt, hogy egyetlen helyszínen nagyon eltérő stílusba tudnak betekintést nyerni az érdeklődők. És ez a helyszín maximálisan biztosítja a táncfoglalkozásokhoz szükséges feltételeket és körülményeket. Azért nagyon fontos, hogy ilyen programok életbe tudjanak lépni, mert a táncnak amellett, hogy remek alakformáló hatása van, a művészi önkifejezést is erősíti, fejleszti a finom motorikát, a koncentrációt, kitartóvá nevel, önfegyelemre buzdít, és a zenéhez való bensőséges viszonyunkat is fejleszti, építi. 

Mit jelent a te életedben a tánc?
Talán, hogy megtanultam küzdelmes lemondások árán áldozatokat hozni valamiért, megtanultam mit jelent hasznosítani, vagy értékelni amikor egy kicsit is képes az ember megközelíteni azt a bizonyos elérhetetlent. A tánc az a művészeti ág, amely a festészethez hasonlíthatóan a sejtetés művészete. Elbarangoltat minket egészen elvarázsolt regiszterekbe is, akár művelői, akár csak nézői és élvezői vagyunk a táncnak.

Hol találkozhat veled, illetve munkáiddal a 6SZÍN-en kívül a közönség?
A Bethlen Téri Színház rendszeresen befogadja az önálló alkotásaimat. Ha nem is havonta, de időszakosan megjelenek a Bethlenben saját kiállítású és készítésű művekkel. Mozgásszínházi darabokkal, tánc előadásokkal, vagy prózai művel is.
Ezen kívül van egy alapítványom, az Attitűd Alapítvány (www.attitudefoundation.art), amelynek fő tevékenységi körébe tartozik a tehetséggondozás, a hátrányos helyzetben lévő, elsősorban a képzőművészet, a színház, és táncművészet területén jeleskedő fiatal felnőttek patronálása.

Előző

Farkas Ádám - interjú

Új bemutatóra készül az EXIT GENERÁCIÓ a 6SZÍN-ben.

Következő

„A mi nem egyszerű, azonban felettébb izgalmas életünk kel életre” - Interjú Tallós Ritával és Barbinek Paulával

Tallós Rita és Barbinek Paula kétszemélyes előadói estje, az Anyám az őrületbe kerget szeptember 17-én debütál a 6SZÍN-ben. A produkció igazi bátor kísérlet, mely megteremti saját színpadi műfaját: a stand up comedy vagány humora keveredik a társalgási színdarabok frappáns replikáival és a családi drámák szívszorító személyességével. Anyát és lányát kérdeztük a produkcióról.