Médeia

Euripidész: Médeia c. drámája nyomán Rakovszky Zsuzsa fordításának felhasználásával

„…De ilyenek vagytok ti nők - ha szerelem van minden jól van, ha a szerelem elmúlt semmi se jó nektek!...” Iaszón

  • Betekintő 0
  • Betekintő 1
  • Betekintő 2
  • Betekintő 3
  • Betekintő 4
  • Betekintő 5
  • Betekintő 6

A KV Társulat először vállalkozott klasszikus mű feldolgozására; az ókori szöveg alapján egy kortárs előadást hoztunk létre, amely a nők kiszolgáltatottságáról és egy krízishelyzet megoldási lehetőségeiről szól, ma.

 

Czukor Balázs rendezővel – akivel díjnyertes Függésben c. előadásunk után másodszor dolgoztunk együtt – egy kerettörténetbe helyeztük a drámát; Médeia története egy csoportterápia keretében, szerepjátékokon keresztül bomlik ki.

 

„Ez a nagyívűen szellemes és apró részleteiben pontosan felépített produkció idehozza őt, Médeiát, úgy hogy közben kicsit el is téríti, hadd menjünk utána és találjunk rá” - Stuber Andrea Naplója

 

A szerepjáték lehetőséget ad arra, hogy párhuzamosan két szál fusson; a terápiás csoport tagjainak és az általuk játszott darabbeli karaktereknek a sorsa, élete, amelyek egy adott ponton egymásba olvadnak. A két szál egymásba játszása segített abban, hogy a „mi” Médeiánk valóban mai történet legyen; arról beszéljünk milyen lehetőségei vannak ma egy válsághelyzetben lévő nőnek. És abban is, hogy megmutassuk ennek a krízishelyzetnek a szélsőségeit, egészen a bosszú, a gyerekgyilkosság gondolatáig. A gyerekgyilkosság színpadi megjelenítését segítette, hogy előadásunkban Médeia gyerekeit bábok keltik életre.

 

Előadásainknak fontos témája a nemi szerepekkel való játék, a hagyományos nemi szerepek lebontása; ennek az útkeresésnek is fontos állomása a Médeia, amelyben a darab összes szerepét 4 nő játssza. Ez egyrészt értelmezhető klasszikus görög színházi szereposztás inverzeként, másrészt ezáltal éppen az egyes szereplők nemiségen túli igazsága erősödik fel és válik átélhetővé. „Egyszerre születik antik sorsdráma és kortársi tragikomédia és mindkettőben…ott a kortalan kérdésáradat, amely válaszokért kiált – a középpontban a szűkölő, vergődő, válaszért, megértésért, el és befogadásért esdeklő Médeiával…a kérdés tehát nem az, hogy ilyenek lennének a nők? – hanem az, hogy ilyenek lennénk mi? Hát ilyenek. Mert az igazi gyilkosság az, ha a saját őszinte érzelmeink kifejezését tiltjuk meg magunknak. És olyan szerencsénk van, hogy ezt 4 nő játssza nekünk…”

 

 

Az előadás koprodukciós partnere a TRAFÓ.  

 


Az előadás hossza: 70 perc
 

Felvonások száma:

 

Az előadást 16 éven felüli nézőinknek ajánljuk!