KOVÁTS KRISZTA – ÁLOMFEJTÉS

- zenés freudizmus -

„Mert álmaimban megteszem mit ébren tenni félek és nem filózom elveken s hogy nem visz rá a lélek mert épp a lélek vinne rá mint háztetőre létra az álmodónak mindegy mi a téma”

  • Betekintő 0

Meg lehet-e zenésíteni Freudtól az Álomfejtést?

Hát, ha van, aki megálmodja!
Kováts Kriszta és Szirtes Edina Mókus nem először fognak közös vállalkozásba. 2008-ban Arany János balladáiból (Arany-óra),  2011-ben pedig a Tao Te Kingből készítettek produkciót a Müpában, mindkettő zeneszerzője Szirtes Edina Mókus, előadó-rendezője pedig Kováts Kriszta volt. 
Most Freud Álomfejtés című lélektani alapművét zenésítik meg és állítják színpadra. Fábri Péter írt Freud műve alapján tizenöt dalszöveget, ezekre születtek az új dalok. De nem csak különböző típusú álmokról és ébredésekről hallunk majd, hanem híres álmokról (Szent József álma) és híres álmodókról (Einstein, Magritte, Szabó Lőrinc) is. Gábriel, a sokoldalú művész (színész, énekes és képzőművész),  aki már az Arany-órá-ban is együtt dolgozott Krisztával és Mókussal, rajzaival most is hozzáteszi saját álmait a produkcióhoz és most is énekel.
A dalokhoz Tóth Krisztina írt álomtörténeteket. A könyv és a cd a 2018-as Könyvhéten jelenik meg. 
Freud művét az is különlegessé teszi, hogy konkrét álmok egész sorát dolgozza fel a könyvben. Ezekből az álmokból vonja le következtetéseit és ezekből a következtetésekből állít fel bizonyos szabályokat arról, hogy hogyan működik az álom.
A mi alapgondolatunk az, hogy a könyv alapján visszafelé indulunk el és a Freud által feltárt szabályosságok alapján dalok formájában új álmokat alkotunk. A dalokat dramatikus szerkezetbe fűzzük fel és így az egész dalciklus álomszínházzá alakul. 
Szép álmokat!
 
Zsidó Művészeti Napok 2018  www.zsidomuveszetinapok.hu