Bódi Zsófia - Fekete Ádám: A RÉT

FAQ Színház előadása

Két elválaszthatatlan jóbarát egy kosztümös szerelmi Bermuda-háromszögben találja magát, ahonnan csak az egymással való szembenézés útján szabadulhatnak.

  • Betekintő 0
  • Betekintő 1
  • Betekintő 2
  • Betekintő 3
  • Betekintő 4
  • Betekintő 5
  • Betekintő 6

Van két fiú. Bérlettársak. Be vannak zárva: körbe-körbe járnak vagy mozdulatlanságba bábozódnak. Éhesek. Szabadulnának. Unalmukban vágyakozni kezdenek. Megteremtik közös vágyuk titokzatos tárgyát. Más szóval: írnak. 

 

Aznap este ugyanez a két fiú találkozik két lánnyal. A lányok szintén egy lakásban élnek. Vonzóak, veszélyesek. Üresek. Mindentudók. Van bennük valami nem-emberi. Vagy csak még nem sikerült megfelelő mértékben összeismerkedniük.

 

Az önszerveződő házibuliban a két pár története magát kezdi írni, az alkotóknak nincs többé hatalma a cselekmény fölött, amelynek most már mind a négyen a részesei. Hőseink egy különös, kosztümös regény szereplőivé alakulnak, egy századokkal ezelőtti szomorújáték fogaskerekeivé, amely mind stilisztikailag, mind dramaturgiailag zavaros, lázálom- és szappanoperaszerű. 

 

A fiúk közötti munkakapcsolat párharccá, rivalizálássá fajul, amiben szerelem és karrierizmus egyaránt tényezők.
A lányok közötti véd- és dacszövetséget múltbéli sértettség, szerelmi féltékenység próbáltatja meg.

 

Mindeközben két alak egy bezárt kocsmában, egy panorámaablakon keresztül a temetőre néz. Várják, hogy valaki nyisson. Mit lehet tenni ebben a végtelen éjszakában? A polcok dugig vannak alkohollal. 

 

Kié lesz a nő, mire megvirrad? Végül kik jutnak ki erre a sokszor emlegetett, vágyakkal és félelmekkel benépesített rétre? És ott boldogok lesznek? De a legfontosabb kérdés mégis: hogy mikor nyit újra a Rácskert?

 

A rét című színdarabot Fekete Ádám írta kifejezetten az FAQ Társulat színészei számára.

 

Az előadás hossza: 90 perc

 

Felvonások száma: 1 felvonás