Háy János: A bogyósgyümölcskertész fia

SZFE - Vizsgaelőadás
stream
2021. február 5-7-ig

A Háy János A Bogyós gyümölcs Kertész fia című novellakötetéből készült előadás Kocsis Dénes drámaInstruktor diplomájához szükséges monodráma vizsga előadásként készült el.

  • Betekintő 0

A könyvet Győrei Zsolt  dramaturg alkalmazta színpadra.
Az eredeti műben végigvezetett témák közül az ő segítségével választottuk ki azokat-apa-fiú, férfi-nő viszony, valamint a zene megjelenése és szerepe az író életében, amelyekről azt feltételeztük, hogy jól játszható szituációkat teremthetünk a segítségével.
Színészközpontú előadást szerettünk volna létrehozni, amelyben maximálisan a színész interpretáló és médiumi képességei érvényesülnek mindenféle technikai segítség nélkül.
Ezért aztán roppant egyszerű díszletet találtunk ki hozzá, aminek legfőbb eleme egy 16 darabból álló zöldségesláda szett. Mindössze egy totálfényben zajlik az előadás és bár kézenfekvő lett volna Dénes vokális készségeit kihasználni, az énekelt zene aláfestő effektként történő használatát is mellőztük.
Szerettük volna, ha Dénes ebben az előadásban a prózai készségeit csillogtathatta volna meg, ami kijelentketem, hogy maradéktalanul sikerült is.
Az előadást a Budapesti Operettszínház Raktárszínházába álmodtuk, figyelembe véve a tér sajátosságait, de eleve feltett szándékunk volt, hogy jó fogadtatás esetén szeretnénk továbbra is műsoron tartani.
Saját megítélésünk és a darab fogadtatása alapján is azt gondoljuk, hogy jó előadást sikerült létrehoznunk.
Háy János maga is gratulált, látván a premiert és ő maga is arra bíztatott, teremtsük meg magunknak a lehetőséget, hogy tovább játszhassuk az előadást.
Simon Kornél rendező

Vizsgaelőadás időpontja: 2019 . szeptember 4.
Helyszíne: Budapesti Operettszínház- Raktárszínház

2021. február 5. 19:00 (GMT+1) - 2021. február 7. 23:59 (GMT+1)