Balázsy Panna Szamosi Zsófival beszélgetett Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából

Január 1-én ünnepeltük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. Szamosi Zsófiával, Petőfi Sándor: Az apostol című művének egyik szereplőjével beszélgettünk.

Mit jelent számodra Petőfi Sándor?
Sokáig a kötelező irodalmat jelentette, amit az iskolában tanultunk. Ennyi volt a viszonyom Petőfi Sándorral. Amikor elkezdtünk Az apostol című művével foglalkozni, felülvizsgáltam a hozzáállásom és felismertem, milyen különleges is ő. Értékelem a humorát, a mélységét és az éleslátását a világról.

Mi Az apostol jelentősége 2023-ban?
Aktuálisnak találom ezt a művet a mai napig. Benne van az alkotó viszonyulása a mindenkori hatalomhoz, ahogy megpróbálják eltéríteni az alkotót az útjáról, illetve az a helyzet, amikor valaki nem hajlandó eladni magát, ezért inkább anyagi nehézségekbe sodródik. Hogyan kell ilyenkor helyesen dönteni családos, felelős emberként. Ezek ma is jelen vannak az életünkben.

Miért ajánlod ezt a darabot a nézőknek?
Egy 1848-ban íródott irodalmi műről beszélünk, amit a mai fiataloknak nehéz olvasva befogadni. Az előadás nagy segítséget nyújt a megértésében, nem egy poros, hanem egy mai napig élő és működő alkotás, helyenként humorral átszőve.
A darab egyik érdekessége, hogy egy férfi sorsáról szól, amit 3 színésznő – Stork Natasa, Szilágyi Ágota és én – ad elő. Hatalmas kihívás és szuper csapatmunka eredménye az előadás, amit a fiatal rendező, Szilágyi Bálint vitt színre. Nagyon bevállalósnak tartom őt, hiszen nem egy kézenfekvő sikerdarabot vett elő. Most dolgoztunk először együtt, olyan embereket ismertem meg, akikkel nagyon egy húron pendülünk, értjük egymás ízlését. Inspiráló találkozásunk eredménye ez az előadás, és nagyon szeretnénk, ha minél többen megnéznék.

 
Az apostol – 6SZÍN
február 15. szerda 19:00 óra
március 15. szerda 19:00 óra

Előző

Valentin napi akció!

Valentin nap alkalmából 20%-os kedvezménnyel várunk
február 08-án 0:00 órától február 14-én éjfélig!

Következő

„Jó csapat gyűlt össze”

Benkó Bence a k2 és a 6SZÍN közös bemutatójáról, A király bolondról