„Mindannyian saját életünk cégvezetői vagyunk”

Sághy Tamással Balázsy Panna beszélgetett

Milyen a kapcsolatod Háy Jánossal, illetve a műveivel?
Személyesen nem ismertem, de találkoztam már néhány művével, például A Herner Ferike Faterja című darabjával és olvastam A bogyósgyümölcskertészfia c. könyvét. Aztán felfedeztem A cégvezető-t, elolvastam, és ennek hatására megkerestem. Közben kitört a pandémia, minden leállt. Felhívtam a dramaturgunkat, aki átküldött egy szinopszist a könyvből.

Mi fogott meg a könyvben?
Azt éreztem, hogy nagyon hasonlóan írnék, ha tudnék könyvet írni. Megragadott a magánéleti rész. Mindannyian saját életünk cégvezetői vagyunk. Úgy vagyunk berendezkedve, hogy a felelősséget inkább letoljuk a másikra, nehezen szembesülünk a saját hibáinkkal. Rögtön azt kezdjük magyarázni, hogy mindig a másik a hibás, és mi csak az események áldozatai vagyunk. Háy János rendkívül pontosan ír, amihez remek írónak kell lenni. Tökéletesen leírja a társadalom morális állapotát, konkrétumok, nevek, pártok nélkül.

Hogy lett a könyvből előadás?
Egyik legboldogságosabb időszakom volt, amikor ezzel foglalkozhattam. A szövegkönyv nagy részét én raktam össze, kb. 80 perces előadás lett belőle. Azt szedtem ki belőle, amit engem érdekelt. Nem egyszerű tőmondatok vannak benne, két hónapba telt, mire betettem az agyamba. Nagy koncentrációt igényel a szöveg, a színpadon csak én vagyok, fenn kell tartanom a nézők érdeklődését. Nagyon élvezem, sosem érzem munkának, de az előadás végére mindig rendesen elfáradok.

A darabot Székesfehérváron és Budapesten is játszod. Más a közönség a Vörösmarty Színházban és a 6SZÍN-ben?
Vannak az előadásban fix pontok és mondatok, ahol nincs különbség a nézők reakciójában. Számos olyan alkalom volt, amikor máshogy reagáltak, máshogy vették a poénokat, zártabb volt a közönség. A vidéki ember picit szemérmesebb, nagyon figyelnek de kevésbé reagálnak hangosan. A tapsnál ezt nem éreztem. Mai napig is finomítok bizonyos apróságokon, hat rám a közönség reakciója.

Mi volt Háy János véleménye az előadásról?
A premieren úgy gratulált, hogy Tomi, nagyon tetszett, úgy tudtam nézni a darabot, hogy elfelejtettem, hogy én írtam. Nekem ennél nagyobb dicséret nem kellett.

 

A cégvezető - 6SZÍN

március 4. szombat, 20:00 óra