„A színház érzékenyebbé tesz, nyitottabbakká mások problémáira”

Holdvilág a 6SZÍN-ben - Koltai Judittal Balázsy Panna beszélgetett

A Holdvilág Kamaraszínház már a 28. évadnál tart. Mi az, ami örök és nem változott?
Továbbra is azt tapasztaljuk, hogy van ránk igény, és ezért mindent igyekszünk megtenni, hogy talpon tudjunk maradni. Sok gyerekeknek szóló előadásunk van. Őket sokkal korszerűbb technikájú előadások kötik le, persze sose szerették az unalmas dolgokat. Élvezik az izgalmas, jópofa előadásokat, imádnak felszabadultan nevetni, de az is fontos, hogy néha elgondolkodjanak a látottakon. Ugyanakkor nem szabad túlterhelni sem őket, s az sem baj, ha az előadás hatására megmozdul bennük valami...

Miért fontos, hogy már gyerekkorban megismerjük a színház világát?
Talán közhely: a mai gyerekekből lesz a jövő közönsége. A színház érzékenyebbé tesz, nyitottabbakká mások problémáira, egy kicsit felszabadulhatnak általa és jobban megismerhetik egymást és saját magukat. A színházzal kinyílik a világ. Ez nem frázis. A színkörbe járó gyerekeken érzem és látom, milyen fontos nekik, hogy megnyilvánulhassanak. „Kíváncsi vagyok rád és örülök, hogy te is kíváncsi vagy rám!” - Ez alapvetés. Ha érzik az érdeklődést, csodás kapcsolat jön létre velük.

Hogyan ismertétek meg Gáti István Tök Magdáját?
Régi barátnőm, Békés Márta, az Imbolygó iskolabolygó című verseskötet szerzője mutatta be nekem Gáti Istvánt az egyik Vörösmarty téri Könyvhéten. Elolvastam a verseskötetét, a Tök Magda kalandjait, és megfogott a szellemessége, frissessége. Remekül szórakoztam, s gondoltam, ez másokat is érdekelhet. A kötet alapján felkértem Istvánt, hogy írjon belőle színdarabot. Kicsit meglepődött, de -nagy szerencsénkre- ráállt. Aztán jött a Covid és ez hatott a darabra is, hiszen ebben Professzor Rósejbni felfedez egy csodaszérumot, amit Tök Magda hoz el a családjával Krumpliföldről, hiába áskálódik a hisztis Lisztharmat. Az előadás üzenete az, hogy mindenféle kórság és nehézség legyőzhető, s jó volt ebben hinni Covid idején... is...Tök Magda korunk hősnője, aki a családjával megmenti a környezetét és megszabadítja a világot a rá leselkedő veszélytől. Sopánkodás és jajveszékelés helyett megoldást talál. Az előadáshoz István írta a verseket is, Márta szerkesztette, Barvich Iván, a Sebő együttes zenészfenoménja pedig hangszerelte a darabot.

2021. október 25-én volt az ősbemutató. Ez a történet megerősítheti a nézőket abban, hogy van kiút. A szavakon kívül a látványnak és a mozgásnak is fontos szerep jutott, Petyi János koreográfiájának, Bőhm-Siska Mariann csodás-vicces díszletének és Zsigár Cecília jópofa jelmezeinek köszönhetően. 

Több játszóhelyetek van, az egyik a befogadószínházként is működő 6SZIN. Mit jelent számotokra ez a lehetőség?
Ez óriási lehetőség számunkra, nagyon szépen köszönjük. 2022 májusáig mindig volt állandóhelyünk, ahol játszottunk. A Covid óta ez megváltozott. Az anyagi lehetőségeink beszűkültek, hiszen játszani sokáig nem lehetett és a támogatások is megcsappantak. Nagyon megbecsüljük, hogy ilyen remek budapesti helyszínen játszhatunk.

Tök Magda kalandjai-A csodaszérum - 6SZÍN

március 26. vasárnap, 11:00 óra

Előző

Hozzon a nyuszi is színházjegyet!

A 6SZÍN húsvéti kedvezményes jegyvásásárlási akciója április 7-10-ig

Következő

FOGYASSZON KULTÚRÁT!