World of Pilinszky

VersszínházTM és a Zichy Szín-Műhely közös produkciója

World of Pilinszky - Létmesék kicsit és nagyon „fölnőtteknek”

  • Betekintő 0
  • Betekintő 1

A meséket nagyon komolyan kell venni. A múltban a felnőtteknek szóló példázatok, eredetmítoszok voltak a mesék. Személyes, hasznos életvezetési és morális tanácsokat adtak hallgatóiknak, olvasóiknak és elrepítettek mesés helyekre, valószínűtlen helyzetekbe. Ma a filmek, könyvek és videójátékok mesélnek. Jelenkori történetünkben egy gamer összefolyó mindennapjait három, méteres monitorja előtt tölti, megszállottan játszik étlen-szomjan, talán egy szerelmi csalódással való szembesülés elől menekül virtuális valóságba.

Pilinszky művei- aminek négy pillére négy mese -segítik át egy “másik világba “ , melynek szereplői a játék karakterei. A madár és a leány történetével kezdődik az “ utazás “ , a magányosok társkeresésével , majd a Kőszívű király tanít meg minket értékelni kapcsolatainkat , közben az emberek között társat kereső farkasban döbbenünk önmagunkra, hogy végül hazataláljumk az otthon kertjébe az Aranymadár szárnyain. Pilinszky költészete magával ragadó , sodró és puritánul egyszerű , miközben áthatja a rendíthetetlen hit.

  A 100 éve született Pilinszky János meséiből születő előadás egyszerre irodalmi-, vizuális- és zenei élmény, ami a szemünk láttára formálódik izgalmas, összművészeti színházzá. A produkciót elsősorban komolyabb gondolkodású gyermekeknek, középiskolásoknak és felnőtteknek ajánljuk.