Egressy Zoltán: Gordiusz

Zichy Szín-műhely előadása

Gordiusz – mindenki azonnal a megoldatlanság vagy a látszólagos megoldhatatlanság jelképére asszociál. Már cím is mulatságos, abszurd helyzetekre, jellemekre enged következtetni.

  • Betekintő 0
  • Betekintő 1
  • Betekintő 2
  • Betekintő 3
  • Betekintő 4
  • Betekintő 5
  • Betekintő 6
  • Betekintő 7

Karanténkomédia – új fogalom, hiszen a Covid újdonsült „humor-regisztert” alakított ki, egyfajta „tolvajnyelvet”, amelyben értjük és megértjük sorstársainkat. Karanténfeszültség - olyan új meghatározás, melyet a pandémia szült. A közelmúlt karantén- és pandémiás eseményeire, kényszerhelyzeteire adott válaszreakciónk. A bezártság természetes velejárója, hogy felnagyítja a konfliktusokat, megoldatlan helyzeteink még erősebben figyelmeztetnek arra, hogy lépnünk, döntenünk kellene. Mégis miért nem tesszük? Részint kényelmességből, részint tehetetlenségből, de semmiképpen sem azért, mert gátolt bennünket ebben a vírus.

Ezt a darabot azoknak is ajánljuk, akiknek elegük van a pandémiából és végre emberek közé vágynak, egyszerűen színházba szeretnének menni, on-line kukucskálás helyett, élő, beszélő, hús-vér embereket kívánnának látni. Mitől válik felejthetetlen színházi élménnyé ez a karanténról szóló komédia? A recept nagyon egyszerű: végy egy tudós, közkedvelt, Szép Ernő – és József Attila – díjas, egészen „női érzékenységű” kortárs, magyar szerzőt, három, kimagaslóan kiváló színészt, vegyítsd őket finoman hangolt, jelen idejű rendezéssel, fűszerezd bőven humorral, adj hozzá egy csipet aktualitást. Ezután főzd össze egy rugalmas, mégis profi szakmai hátteret biztosító színházi társulás fazekában, és máris kész a rekeszizom-próbáló gordiuszi csomó. A csomót érdemes éles konyhakéssel kettévágni! (Nagy Sándor után szabadon.)
Fogyasztását melegen ajánljuk!

 
Egressy Zoltán: Gordiusz című karanténkomédiáját, Gubik Ági, Fekete Linda és László G. Attila játsszák, Léner András rendezésében, a Zichy Szín-Műhely kiállításában. Az előadás készítése igazi színházi pillanat és örömmunka volt, még akkor is, ha maszkban kellett bepróbálni a produkciót. A történet nagyon jellemző és tipikus, úgy is mondhatnánk abszurd „típustörténet”. Egy karanténba kényszerült házaspár lakásában kiéleződnek a felek között évek során akkumulálódott konfliktusok. Erős, vezető típusú feleség, panaszkodó, életképtelen férj. Szinte törvényszerű, hogy mindenki másra vágyik, mint akit választott, kialakul egy titkos szerelmi három-, majd négyszög. Megerősíti vagy szétzúzza a bezártság a kapcsolatokat? Van élet a karantén után? Mindennek az összezártság az oka, vagy gyávaságaink, górcső alá kerülve felnagyítódnak ebben az abnormális helyzetben? Megoldjuk, meg akarjuk oldani a problémáinkat partnereinkkel, vagy inkább csak kettévágnánk a megoldásra váró gordiuszi csomót? Ilyen, és ezek kapcsán felmerülő további kérdésekre keresi a válaszokat a nézőkkel közösen az előadás. Végre egy darab, amiben nem azon sírunk, hanem azon nevetünk, hogy kikkel, mivel és hogyan töltöttük a bezártság két évét. Jó étvágyat (az életünkhöz) és jó szórakozást (saját magunkon)!

Vigyázat, garantáltan tanulságos!
 

www.zichyszinmuhely.hu

 

Az előadás hossza: 90 perc

Felvonások száma: 1 felvonás