3 dráma

A NYÍLT TENGEREN - KÁVÉCSARNOK - Escorial

A Színház és Film Intézet vizsgaelőadása

  • Betekintő 0
Michel de GHELDERODE: Escorial
 
Az Escorial című modern királydráma egy sosemvolt középkorban játszódik, amely ködös, démonokkal teli. A történet a két főszereplő, a király és az udvari bolond közti rendkívül bonyolult kapcsolatról szól. A hatalmas palota magányában a királyné haldoklik, a két férfi pedig rangját félredobva barátságuk krízishelyzetével szembesül. Mindez a gyász súlya alatt zajlik. A Bosch-i képek lenyomatát képezik annak, ami a mindenkiben létező eszményit elnyomhatja
 
SZEREPOSZTÁS:
A Király ”?”     SZÉNI ANDRÁS
Folial ”?”         KASSAY MIKLÓS
 
Osztályvezető rendezőtanár: SOMOGYI SZILÁRD
 
 
SZÉP ERNŐ: KÁVÉCSARNOK

„Tisztelt úr! Én nem akarok itten feltűnőséget csinálni és rendőrt hívni, hogy botrány legyen, mert énnálam még sosem volt feltűnőség és én kényes vagyok az üzletem jó hírnevére, és egyáltalán mindenben kerülni szoktam a feltűnőséget. (…) Én egy úrinő vagyok.”
A Kávécsarnok két főszereplője Fanny, a jobb napokat megélt, melegszívű tulajdonos és a kávéház vendége, Alajos, a falánk agglegény. Félszeg párbeszédükből bomlik ki régen bujkáló vonzalmuk.
Szép Ernő (Huszt, 1884. június 30. – Budapest, 1953. oktber 2.): költő, író. A Nyugatnak indulásától munkatársa, Ady Endre, Molnár Ferenc jó barátja.
 
Szereplők:
Fanny        BANGA KATA JOZEFINA
Alajos        TAPASZTÓ NÁNDOR
Rozi           ZSÁKAI LAURA
Osztályvezető rendezőtanár:  SOMOGYI SZILÁRD
 
 
Sławomir Mrožek: A NYÍLT TENGEREN
 
A darab olyan problémákra hívja fel a figyelmünket, amelyek mellett a hétköznapokban talán elsiklanánk, hiszen már annyira belefásultunk a napi problémákba, az állandó rohanásba.
A mrozek-i mikrotársadalomban, ezúttal három hajótörött groteszk-költői játékán keresztül ismerjük meg a modern kor égető konfliktusait, létkérdéseit.
"A nagy hal megeszi a kis halakat" alapprobléma köré fölépített rendkívül összetett írás, rengeteg humorral, iróniával van átitatva, kerülve a nyílt filozofálgatás veszélyeit. A folyamatos, több rétegű asszociációk, színház - és irodalomtörténeti személyekre, művekre megalkotja a darab belső, jelenkori mitológiáját. A mű világa a végletes kiszámítottság, és az elrugaszkodott fantasztikum közt húzódik. A három főszereplő körbejárja az alapprobléma minden aspektusát, lejátsszák az összes lehetséges játszmát, de végül nem változik semmi, megmarad az előre kódolt értelmetlen variáns: a zsarnokság megint győzedelmeskedik.
 
A JÁTÉK MESTERE      SZÉNI ANDRÁS
KŐVÉR                          ZSÁKAI LAURA
KÖZÉPSŐ                     IVANCSÓ VIKTÓRIA
KICSI                             BANGA KATA JOZEFINA
 
Osztályvezető rendezőtanár:  SOMOGYI SZILÁRD